HUIS GEKOCHT OF TOCH NIET?

Enige tijd geleden werd ik gebeld door iemand met een prangende vraag: ‘ik heb een huis gekocht, maar heb nog geen handtekening onder de koopovereenkomst gezet; nu krijg ik een telefoontje van de makelaar dat de woning aan iemand anders is verkocht en ik er naast sta. Dat kan toch niet’?
Ja, dat kan wel. De wet Koop Onroerende Zaak  zegt dat er pas sprake is van een overeenkomst als aan het  schriftelijkheidsvereiste is voldaan; dat houdt in, dat de overeenkomst pas ontstaat op het moment dat  beide partijen (koper en verkoper) hun handtekening onder de koopovereenkomst hebben gezet. Zolang dat niet het geval is, is er geen overeenkomst (wat dus iets anders is dan overeenstemming). In de krappe markt van dit moment, kan het voorkomen dat een makelaar de vraag krijgt of de koopovereenkomst al door partijen is getekend. Is dat niet het geval, dan komt het voor dat er alsnog door een tweede gegadigde geboden wordt. In zo’n geval heeft de verkoper 3 opties:

  • hij gaat verder met de eerste bieder en doet niets met het tweede bod;
  • hij geeft beide partijen de gelegenheid een nieuw bod te doen en gaat vervolgens kijken met wie hij zaken gaat doen, of
  • hij gaat in zee met de tweede bieder en neemt afscheid van de eerste bieder.

Let wel: dit geldt alleen als de koopovereenkomst nog niet door beide partijen is getekend. Is dat wel het geval, dan kan een tweede bieder er niet meer tussen komen.